150g Mentega, dilembutkan selama 5 minit dalam suhu bilik
120g Gula perang lembut
¼ sudu teh Esen vanila
1 biji Telur
Cara penyediaan
Masukkan inti kurma dan masak atas api perlahan sehingga lembut dan adunan pekat. Sejukkan.
Ayak bersama bahan A. Masukkan NESTUM dan kacau. Ketepikan.
Kacau mentega, gula dan vanila sehingga ringan. Masukkan telur dan gaul sebati.
Masukkan tepung dan campuran NESTUM untuk membentuk doh yang lembut. Sejukkan dalam peti sejuk selama 10 – 15 minit sehingga kental.
Tekan separuh doh ke dalam tin sehingga ia menutup pangkal dalam lapisan nipis and rata. Ratakan inti kurma diikuti dengan baki adunan sehingga ditutup.
Bakar dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu 160°C selama 30 – 35 minit atau sehingga berwarna keemasan. (Putar dulang semasa membakar supaya warna pastri sekata).
Sejukkan pastri selama 5 minit sebelum dipotong dalam kepingan persegi. Susun dalam jarak 3cm dan bakar semula selama 15 minit atau sehingga ranggup. Sejukkan sebelum disimpan.