Pai Epal NESTUM® | Dear Nestlé Skip to main content

Pai Epal NESTUM®

Brought to you by
NESTUM



Jika anda gemar makan pai, wajib cuba resipi Pai Epal NESTUM ni. Sambil-sambil tu, bolehlah sertai  Cabaran #SnekMacamPro dengan Nestlé!

Cipta semula & kongsi resipi versi kreatif anda dan hashtag #SnekMacamPro dan #DearNestle untuk peluang memenangi wang tunai berjumlah RM 280,000*!


Masa Penyediaan

10 mins

Masa Memasak

10 mins

Hidangan

6 orang

Maklumat Nutrisi setiap hidangan

165kcal
Protein
2g
Karbo
18g
Lemak
9g
Recipes

Bahan-Bahan

Kerak Pai

  • 25 g NESTUM
  • 200 g Tepung gandum
  • 1 sudu teh garam
  • 115 g mentega
  • 60 ml air

Isi

  • 4 nos Epal Granny Smith
  • 1 sudu besar jus lemon segar
  • 110 g gula perang
  • 1 sudu teh esen vanila
  • ¼ - ½ sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu mentega

Topping

  • 50 g tepung gandum
  • 65 g mentega
  • 40 g gula
  • ¼ sudu teh serbuk kayu manis
  • ¼ - ½ sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu mentega
  • 20 g Nestum
Recipes

Cara- Cara

  1. Panaskan ketuhar hingga 180c.
  2. Dalam mangkuk, kacau bersama NESTUM®, tepung dan garam. Campurkan mentega sehingga ia membentuk tekstur seperti roti.
  3. Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga ia membentuk adunan.
  4. Bentuk doh menjadi bebola dan bungkus dengan pembalut cling wrap dan biarkan ia rehat selama 10 minit.
  5. Uli doh ke dalam acuan pai, cucuk bahagian bawah kerak dengan garpu, untuk mengelakkan permukaan kerak pai yang tidak rata.
  6. Untuk membuat isi, kupas epal dan potong dadu ke dalam mangkuk. Campurkan epal dengan jus lemon, gula, esen vanila, kayu manis dan mentega. Adun sebati.
  7. Masak epal dalam periuk tak melekat dan pastikan ia sentiasa dikacau sehingga epal lembut. Asing untuk disejukkan.
  8. Untuk topping, gabungkan tepung, mentega, gula, kayu manis dan NESTUM®. Campurkan dengan baik sehingga ia mudah berderai.
  9. Taburkan di atas isi pai epal dan bakar selama 10 minit atau sehingga bertukar warna keperangan.

How do you think about this recipe?

Register now as a Dear Nestlé Member!

Terms & Conditions apply*

CLICK HERE