Recipes | Ikan Cencaru Sumbat Sambal | DearNestlé Skip to main content

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

sponsor
Brought to you by
MAGGI®



Kombinasi kelapa parut, cili, halia, kunyit hidup dan serai beraroma dibalut daun pisang…menu ikan sumbat yang cukup menggoda!


Masa penyediaan

15 min

Masa memasak

15 min

Hidangan

6 orang

Maklumat Nutrisi setiap hidangan

357.23 Kcal
Protein
16.1g
Karbo
8.54g
Lemak
28.04g
Recipes

Bahan-Bahan

  • 4 ekor Ikan Cencaru
  • 1/2 sudu kecil Maggi® CukupRasa
  • 6 sudu besar Minyak Masak
  • 3 biji Bawang Besar
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • ½ inci Kunyit
  • 3 batang Serai
  • 60g Maggi® Sambal Tumis
  • 2 sudu kecil Pes Asam Jawa
  • 2 sudu kecil Gula
  • 1 sudu besar Maggi® Cukup Rasa
  • 4 keping Daun Pisang
  • 1 cawan Kelapa parut
ad space
Recipes

Cara-Cara

  1. Belahkan ikan cencaru dibahangian belakang. Perapkan ikan bersama MAGGI® CukupRasa.
  2. Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai.
  3. Di dalam mangkuk, masukkan semua bahan kisar. Gaulkan pes asam jawa, gula, MAGGI® Sambal Tumis dan MAGGI® Cukup Rasa.
  4. Gaulkan kesemua bahan didalam mangkuk bersama kelapa parut sehingga sebati.
  5. Sumbatkan adunan sambal kelapa didalam ikan. Balutkan ikan bersama daun pisang.
  6. Panaskan periuk leper, dan masukkan minyak masak. Letakkan ikan dan bakar sehingga masak dengan api yang sederhana.

How do you think about this recipe?

Register now as a Dear Nestlé Member!

By joining, I agree to the processing of my Personal Data in accordance with the Privacy Notice.

CLICK HERE