1 cawan Nestlé EVERYDAY Milk Powder + 3 ½ cawan air panas
2 sudu besar minyak sapi
1 cawan bihun
½ cawan susu pekat
5 sudu besar gula perang
½ sudu kecil serbuk buah pelaga
15 kacang gajus
10 kismis
Garam
Air (mengikut keperluan)
Cara penyediaan
Panaskan 1 sudu besar minyak sapi dan goreng kacang gajus sehingga keemasan.
Kemudian, tumis kismis manis sehingga mengembang.
Keluarkan bahan dari kuali ke pinggan dan ketepikannya untuk digunakan sebagai hiasan.
Tambah satu lagi sudu besar minyak sapi dan goreng bihun selama 3-4 minit pada api sederhana sehingga menjadi warna coklat.
Masukkan susu tepung Nestlé EVERYDAY dan kacau dengan sebati. Pastikan api kekal rendah atau sederhana rendah, dan reneh sehingga bihun menjadi lembut. Kacau pada berselang masa supaya susu atau bihun tidak melekat atau dibakar di bahagian bawah kuali.
Seterusnya, masukkan garam, gula perang, dan susu pekat dan kacau sebat lalu didihkan semuanya.
Renjiskan serbuk buah pelaga.
Matikan api apabila mencapai konsistensi pekat dan likat. Ia akan memekat lagi selepas disejukkan.
Hiaskan Payasam dengan kacang goreng dan kismis. Hidangkan panas atau sejuk mengikut kemahuan.