Semperit moden – biskut tradisional kegemaran ramai yang diberi wajah baru tetapi masih mengekalkan keindahan warisan.
Masa Penyediaan
10 mins
Masa Memasak
18 mins
Hidangan
60 keping
Maklumat Nutrisi (1 hidangan)
165kcal
Protein
2g
Karbo
18g
Lemak
9g
Bahan-bahan
80 g tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik
40 g tepung kastard
60 g tepung jagung
60 g NESTUM
40 g kismis
100 g kacang (badam, walnat dan gajus) tumbuk kasar
100 g cip coklat (pilihan)
160 g mentega
80 g gula ising
1 biji kuning telur
2 sudu besar susu pekat manis
½ sudu teh esen vanila
¼ cawan NESTUM
Cara penyediaan
Ayak tepung, serbuk penaik, tepung kastard dan tepung jagung. Masukkan NESTUM, kismis, kacang dan cip coklat (jika guna). Ketepikan.
Pukul mentega, gula ising, telur kuning, susu pekat manis dan vanila sehingga gebu. Masukkan bahan-bahan kering tadi dan gaul sebati.
Ceduk sesudu adunan semperit dan susun dalam dulang pembakar yang telah digris mentega dengan anggaran jarak 3 cm.
Tabur bahagian atasnya dengan NESTUM dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°Cselama 15 – 18 minit atau sehingga warna biskut berubah sedikit dan ranggup.