Sayangi Jantung Anda

Kongsikan artikel ini

NOP

Pertama sekali, anda perlu mengawal tahap kolestrol anda. Adakah anda memantaunya? Rujuk artikel-artikel ini untuk memahami dengan lebih lanjut di sini.

Untuk mengekalkan tahap kolestrol anda dalam lingkungan yang normal, mulakan dengan gaya hidup sihat. Apakah gaya hidup yang sihat? Berikut adalah contoh tabiat yang boleh membantu anda ke arah gaya hidup sihat. Mulakan amalan ini dan anda pasti dapat melakukannya!

icon 1Amalkan activiti fizikal secara berkala
icon 2Berhenti merokok
icon 3Kurangkan garam, gula dan alkohol
icon 4Kurangkan pengambilan lemak tepu atau lemak trans (contoh: daripada potongan daging, kulit ayam, produk penuh krim, ghee, mentega, dan produk pastri)
icon 5Tingkatkan pengambilan lemak mono-dan poli-tak tepu (contoh: minyak sayuran, kekacang dan ikan)
icon 6Lebihkan serat larut daripada sumber seperti oat, uni keledek, dan kekacang
icon 7Pilih cara memasak yang lebih sihat seperti mengukus, membakar, atau memanggang, berbanding menggoreng dalam minyak yang banyak

Selain gaya hidup yang sihat, produk yang mengandungi sterol tumbuhan juga membantu dalam mengawal tahap kolesterol. Berikut adalah beberapa fakta ringkas tentang sterol tumbuhan:

fact
factWujud secara semulajadi dalam tumbuh-tumbuhan (kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran)
factMempunyai struktur yang hampir sama dengan kolesterol
factSterol tumbuhan dalam Nestlé Omega Plus terbukti membantu merendahkan kolesterol.
Klik untuk maklumat lanjut
fact

Sterol tumbuhan bukan pengganti kepada ubat preskripsi untuk mengawal paras kolesterol, tatapi boleh digunakan sebagai tambahan kepada ubat.

Sila rujuk ahli professional kesihatan untuk maklumat lanjut.

Rujukan:

Lower Your Blood Cholesterol Through Healthy Eating and Lifestyle, A Guide from the Malaysian Dietitians’ Association

Understanding cholesterol to reduce your risk of heart and circulatory diseases Assessed at: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/publications

V Piironen et al., Plant sterols in vegetables, fruits and berries. J Sci Food Agric. (2003) 83: 330–337