Nutrisi untuk Tulang dan Gigi yang sihat

28 July 2021Kongsikan artikel ini

Nutrisi untuk Tulang dan Gigi yang sihat

Waktu kanak-kanak dan remaja adalah peringkat kehidupan yang paling penting untuk perkembangan tulang. Dengan membina kepadatan tulang selama bertahun-tahun, ia membantu mengurangkan risiko masalah rangka di kemudian hari. Apa yang menarik, nutrisi yang diperlukan untuk membina tulang yang sihat juga membantu membina asas yang kuat untuk kesihatan gigi.

Kalsium

Kalsium adalah nutrien penting yang menjaga tulang dan gigi supaya padat dan kuat. Ia juga diperlukan untuk fungsi jantung, otot dan saraf yang normal. Produk tenusu seperti susu, yogurt dan keju kaya dengan sumber kalsium.

Vitamin D

Tubuh memerlukan Vitamin D untuk menyerap kalsium dengan berkesan. Bersenam di luar pada waktu siang adalah cara terbaik untuk memastikan anak anda sentiasa aktif dan juga membolehkan mereka mendapatkan dos Vitamin D harian mereka daripada cahaya matahari. Mengambil makanan yang kaya dengan Vitamin D seperti telur, ikan dan susu juga dapat membantu.

Fosforus

85% Fosforus dalam badan kita disimpan di tulang dan gigi dan membantu supaya kekal kuat dan sihat. Kekacang, biji, kacang, susu, dan produk tenusu adalah sumber fosforus yang baik.

Magnesium

Magnesium membantu mengawal kadar Kalsium dan Vitamin D dalam badan. Makanan seperti okra, kekacang, bijirin gandum dan biji-bijian kaya dengan Magnesium.

Vitamin C

Vitamin C tidak hanya menyokong sistem imun, tetapi juga meningkatkan gusi yang sihat, yang menyokong perkembangan gigi. Vitamin C juga membantu memberi struktur pada tulang. Pastikan makanan anak anda kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, terutama buah-buahan sitrus dan sayur-sayuran seperti brokoli dan tomato untuk mendapatkan dos Vitamin C mereka!

Selain mengambil makanan yang sihat untuk tulang dan gigi, aktiviti fizikal juga penting untuk perkembangan tulang, sendi dan otot. Ibu bapa juga digalakkan memberikan makanan ringan yang lebih berkhasiat untuk meningkatkan kesihatan gigi dengan mengelakkan memberi anak-anak makanan manis dan melekit seperti gula-gula karamel. Sebaliknya, pilihlah makanan ringan yang lebih baik seperti buah-buahan, yogurt dan susu.

Rujukan: Pengambilan Nutrien yang Disyorkan untuk Malaysia. Laporan kumpulan kerja teknikal mengenai garis panduan pemakanan. Jawatankuasa Penyelaras Nasional Makanan dan Pemakanan. Kementerian Kesihatan Malaysia. 2017